Реформаторите, "Да, България" и "Нова република" останаха извън парламента

Нито една партия от автентичната десница не влиза в 44-тото Народно събрание.  След всичките събирания и раздели, Реформаторският блок, "Да, България" и "Нова република" останаха извън парламента. 

По темата

Заради резултатите от вота Политическият съвет на Реформаторския блок подаде оставка. В сряда на среща на Националния координационен съвет на Реформаторския блок  ще бъде разгледана оставката и ще бъде направен анализ на изборните резултати.

Радан Кънев пък обяви, че се оттегля както от  ръководния пост в „Нова република”, така и от председателското място в ДСБ, но уточни, че остава активен в политиката.

"Моята оставка трябва да бъде разбирана и като жест в името на единството на десницата. Защото то е необходимо", заяви той.

В нощта на изборите други  вдясно също решиха да поднасят извинения. "Разговорът за десницата тепърва предстои. Ситуацията, в която поставихме избирателите на градската десница, е невъзможна и вероятно дължим извинение на всеки", коментира Петър Москов. 

И докато едните и другите търсеха грешките си, трети избраха да се хвалят с постигнатото. "Ние показахме, че сме най-динамичният субект в българското политическо пространство и че сме годни да привличаме нови гласове, които досега не са се разпознавали в сегашните демократични формации", коментира лидерът на "Да, България" Христо Иванов. 

Според математика проф. Михаил Константинов десницата се спъва за пореден път заради егото на началниците си.  "Умният човек се учи от грешките на другите. Глупавият се учи от собствените си грешки, а има очеведно някаква категория, която не се учи и от собствените си грешки", коментира проф. Константинов.