Какво губят и какво печелят политическите сили след изборите?

„Очакванията след пробива на партията на Веселин Марешки на изборите бяха за значително по-голям пробив на базата на тази икономическа кампания, която направиха. 4,1% подкрепа от избирателите е доста ниска позиция”, заяви в студиото на „Здравей, България” Боряна Димитрова, социолог „Алфа рисърч”.

По темата

Тя изтъкна добрите резултати на „Да, България”.

„Прави впечатление доброто представяне на млада партия като „Да, България”, които са постигнали изключително висок резултат в София, както и в чужбина. Социалната група, която стои зад „Да, България, е от млади хора от цялата страна”, добави Боряна Димитрова.

„Главен фактор в тези избори е биполярният модел, който бе частично възстановен при този парламентарен вот. БСП губи от този биполярен модел”, на мнение е Андрей Райчев, социолог от „Галъп”.

„БСП започна със силни социални послания в кампанията си, които касаят хората като данъчната политика. Обществото харесва да има по-високи доходи, безспорно обаче тезата, че ще ревизират плоския данък, не се хареса. Ревизирането на някакви принципи, които дълго време са давали стабилност на хората създаде страхове в хората. Хората си казаха, че лихвите в банките, които ще се опростяват, ще дойдат от техните данъци. Това, което накара хората да изберат ГЕРБ, бяха позициите на БСП относно външната политика като санкциите срещу Русия”, добави Димитрова. 

Следете изборните резултати с NOVA. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете реакциите на политическите лидери
 
Ако сте станали свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали ТУК.