Стигна се до напрежение край Черноморец

Полиция и жандармерия вече втори ден са на къмпинг „Черноморец” в опит да съдействат на Дирекция „Строителен контрол” - Бургас да разруши две буни в морето. Наематели на плажа и местни жители обаче не позволяват да се случи това с мотива, че морето ще унищожи плажната ивица и ще провали туристическия сезон.

Двете бетонни буни в морето са изградени преди около 10 години от предишния наемател, за да пазят плажната ивица от морето.

По темата

„Ние сме наели плажа от Министерството на регионалното развитие с тези буни по договор и по схема. Вчера, без никой да ни е уведомил, със заповед, която РДНСК твърди, че е от 2012 г., незнайно защо сега, преди летния сезон дойдоха и започнаха да рушат буните”, каза Борислав Иванов - наемател плаж къмпинг „Черноморец”.

Според строителния надзор те са незаконни и трябва да се премахнат.

Служители на фирмата наемател, която само преди дни е платила наемна цена за сезона от 107 000 лева, и местни жители не разрешават на багерите да слязат на плажа и да разрушат съоръжението. Обясняват, че морето всяка година изяжда по пет метра от брега.

„Така че нещо полезно е свършено. Да се намери начин да се узакони, а не да се руши.Сега ще харчим пари да разрушим нещо, което държавата по принцип трябва да го прави - да защитава територията си”, твърди Милко Димов, жител на Черноморец.

Две министерства се намесиха вече в спора - на туризма и регионалното, което е отдало ивицата под наем. От МРРБ разпространиха становище, в което се казва, че заповедите за премахване на буните са влезли в сила през 2012 г. Административният съд в Бургас не е уважил жалбата на наемателя през 2015 г., а Върховният административен съд на България не считал наемателя на плажа за заинтересовано лице.

„Министерството на регионалното развитие не прави необходимото разграничаване между право на обжалване на заповедта и право на обжалване на изпълнителните действия по тази заповед. В конкретния случай ние сме обжалвали самите изпълнителни действия с вчерашна дата”, казва Диян Стойков, адвокат на фирмата наемател.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.