Какви са нейните съставки и по-различни ли са те от тези, които се консумират през 21 век?

Чешки учени анализираха светла бира на 100 години, открита при ремонт на пивоварна, и успяха да опишат оригиналните характеристики, информира в. "Дейли мейл",цитиран от БТА. 

По темата

Бирата е била много добре запазена и учените дори са я опитали. Вкусът й освен плодов е бил и кисел, и "фекален". Той обаче бил съвсем приемлив. 

"Беше лека, мътна, с интензивен послевкус на сяра и фекалии", пишат учените. 

Химическият анализ е разкрил оригиналния състав, съдържанието на алкохола, цвета, общата киселинност. Учените от института по пивоварство в Прага са използвали метода високоефективната течна хроматография, както и други техники. Те са направили и ДНК анализ, за да идентифицират евентуални налични организми. 

Старата бира съдържа повече алкохол и не е толкова горчива, колкото сегашната. Тя има и повече желязо, мед, манган и цинк. Произведена е от пивоварната в Залиниче, където е съхранявана в голям студен склад. Бутилките са от тъмно стъкло. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.