На второ място се нареждат австрийците

В Западна Европа най-много алкохолни напитки употребяват белгийците – 12,6 литра годишно на глава от населението над 15-годишна възраст, съобщи електронното издание на вестник „Дерниер йор”, като се позова на данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, пише БГНЕС.

По темата

За 10 на сто от белгийците алкохолът е проблем, пише вестникът.

На второ място по слабост към алкохола се нареждат австрийците – 12,3 литра на човек, трети са французите с 11,5 литра.

„Понякога в нашата страна, ако не пиеш алкохолни напитки, пораждаш негативизъм”, казва представителят на Фонда за борба с раковите заболявания Стивън де Бонд.

Според статистиката белгийките изпиват средно на ден по две чаши алкохолни напитки, а белгийците – над три.

Всеки трети мъж над 55 години пие всеки ден, и то в големи дози. Злоупотребата с алкохол е причина за 6% от смъртните случаи в Белгия годишно.

Миналата седмица белгийските депутати отхвърлиха предложението за отпадане на безплатната консумация на бира и вино в парламента. Интернет изданието EUobserver припомни, че безплатният алкохол е въведен в края на 90-те години, за да не излизат народните избраници по време на обсъждания.

Според EUobserver, след стълкновения между депутати, изострени от употребата на алкохол, председателят на парламента възложил на независима комисия да излезе със становище по въпроса. Членовете й препоръчали отпадане на алкохолния „бонус”, но депутатите възроптаха.

Белгийските работодатели не забраняват на служителите си да изпиват малки количества бира и вино на обяд. Но на практика се стига до злоупотреба с алкохол на работното място. Това се отнася за 14% от икономически активните граждани.

Едва 12 на сто от белгийските алкохолици обаче търсят и получават лекарска помощ.