Темата е българското председателство в ЕС

ГЕРБ покани БСП на среща. Поканата е в писмена вид, а предложената дата е 11 април – вторник. Темата, която ще бъде обсъждана обаче, не е реденето на кабинета, а българското председателство на ЕС. 

"Преди всичко приемете моите поздравления за безспорно добрия резултат на БСП на последните избори. Бяхте достоен опонент по време на предизборната кампания. Отчитайки заявената от Вас позиция, че БСП ще бъде опозиция в 44-тото Народно събрание, убеден съм, че националните интереси на България се нуждаят от консенсус и надпартийност. В предизборната кампания и двамата очертахме серия от въпроси, засягащи предизвикателствата, пред които е изправена страната ни – напрежението в Югоизточна Европа и Близкия Изток, мигрантският натиск, Brexit, Европа на скорости и предстоящото на България председателство на Съвета на Европа. Това са теми, които заслужават сериозен дебат и обща национална позиция. Моля, приемете поканата ми за работна среща на 11 април 2017 г., вторник, от 14:00 часа в сградата на Народното събрание", се казва в писмото на ГЕРБ към БСП. 

По темата

Припомняме, че след 9 месеца страната ни ще поеме прдеседателството на Евросъюза. 150 млн. лева ще струват подготовката, ремонтите и събитията у нас. За 6 месеца в България ще дойдат 18 000 души, като при най-големите срещи броят на делегациите ще достига до 1000. 

Ще е нужна сериозна логистика. Тя включва 150 доброволци, които ще ориентират гостите за събитията. Вероятно това ще са стажант-аташета на външно министерство и студенти, подбрани от университетите. 600 автобуса ще возят делегатите от хотелите до конферентните зали. 

Преводите на срещите ще осигуряват преводачи от Брюксел, командировани у нас. 90 експерти от родните министерства ще бъдат изпратени в европейската столица, за да помагат в подготовката на председателството. Част от тях вече са там. 

Обратното броене до началото на българското председателство вече тече. За оставащите 9 месеца държавата трябва да осигури инфраструктурата, логистиката, доброволците, местата за настаняване и приоритетите в програмата. Ударните ремонти предвиждат пряка пътна връзка между Терминал 2 на Летище София и бул. „Брюксел”. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.