Решението беше взето на среща на четирите най-силните икономики в Еврозоната

Евросъюзът тръгва на различни скорости. Това се разбраха, макар и неформално, четирите най-силни икономики в Еврозоната - Париж, Берлин, Рим и Мадрид.

По темата

Допреди година разделяне на държавите в рамките на Евросъюза щеше да звучи като пълно отричане на смисъла на обединението. Днес, в ситуацията на BREXIT, разделението в рамките на общността е на път да се превърне във факт. И така някои държави ще напредват по-бързо от други.

Според Агнела Меркел друг полезен ход пред Европа няма

„Трябва да имаме смелостта да приемем, че някои държави се движат напред и напредват по-бързо от други”, заяви Ангела Меркел.

„Не бива походът им да бъде спиран от други”, заяви френският премиер Франсоа Оланд.

А досегашните принципи на съществуване на съюза вече били спирачка.

„Ако Европа спре и не се развива, тогава това творение на мира рискува да изпадне в опасна ситуация по-бързо, отколкото си мислите. Разбира се, това сътрудничество ще остане отворено за всички и никой не трябва да се чувства изключен”, заяви още Ангела Меркел.

10 години след приемането ни в Евросъюза, България все още не е приета във всичките му клубове.

„Не сме членове на Шенген и на Еврозоната. Това са все области, в които има по-засилено сътрудничество”, обясни Деница Златева, вицепремиер по подготовката на българското председателство.

Дали и кога ще влезем - срокове няма. Според икономисти, българите едва ли ще усетят съществена промяна от разделението между отделните държави.

„Важно е да се каже, че и при петте сценария, които ЕК дава, единният пазар се запазва, дори се задълбочава в някаква степен. А, ние най-голямата ни изгода в крайна сметка е, че сме част от този пазар”, коментира Перът Ганев от Института за пазарна икономика.

А каквито и съюзи да има в рамките на съюза, общата връзка оставала.

„Колкото и да задълбочава самата Еврозона сама в себе си, като правило ние вървим, като скачен съд с нея. Независимо дали ни искат, или не, просто ние сме в борд, който зависи от нас”, коментира още Петър Ганев.

След неформалната среща във Версай, в четвъртък в Брюксел се събират лидерите на всички 28 държави. Кой, на коя скорост ще тръгне след това предстои да разберем.