За събитията у нас ще бъдат осигурени хотели, доброволци, кетъринг и транспорт

Петзвездни хотели, нови булеварди и милиони за ремонти за българското председателство на Евросъюза. Само 10 месеца до старта и кипи трескава подготовка.

 Въпреки смяната на няколко правителства в хода на подготовката, трябва да сме оптимисти, че България ще се справи с първото си председателстване на Евросъюза.

150 млн.лева - толкова ще струват подготовката, ремонтите и събитията у нас. За 6 месеца в България ще дойдат 18 000 души. Като при най-големите срещи броят на делегациите ще достига до 1000.

Ще е нужна сериозна логистика. Тя включва 150 доброволци, които ще ориентират гостите за събитията. Вероятно това ще са стажант-аташета на външно министерство и студенти, подбрани от университетите.

600 автобуса ще возят делегатите от хотелите до конферентните зали.

Водени са разговори с 4 петзведни хотела в София, в които ще бъдат настанени министрите от Съюза. Към тези хотели НСО има специални изисквания. Останалите делегати сами ще избират къде да отседнат.

Преводите на срещите ще осигуряват преводачи от Брюксел, командировани у нас. 90 експерти от родните министерства ще бъдат изпратени в европейската столица, за да помагат в подготовката на председателството. Част от тях вече са там.

Обратното броене до началото на българското председателство вече тече. За оставащите 10 месеца държавата трябва да осигури инфраструктурата, логистиката, доброволците, местата за настаняване и приоритетите в програмата. Ударните ремонти предвиждат пряка пътна връзка между Терминал 2 на Летище София и бул. „Брюксел”.

По темата

„Имаме уверенията, че тя до края на годината ще се построи”, заяви Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта на София.

Ремонт предстои и на бул. „България”, който свързва НДК и резиденция „Бояна”. Дейностите по обновяването му ще започнат през лятото.

9 млн.лв. - толкова е предвидила държавата за ремонта и адаптацията на част от резиденция „Бояна”. Процедурата по избор на изпълнителя вече е в ход. Той трябва да подмени  5000 кв/м. прозорци и дограма, както и остарелите кабели и тръби в Дом № 2 на резиденцията.  Старите мебели и адудиовизуалната апаратурата в основната зала на комплекса също ще бъдат сменени.

Основна част от събитията, свързани с българското председателство, ще се провеждат в НДК. За ремонт държавата е предвидила 17 млн.лв. Ремонтите вече са в ход.

„Виждате една съборена Зала 3, която е внушителна по размерите си, но ще я видим различна след 7-8 месеца, може би”, прогнозира инж. Николай Галчев, изпълнител на проекта за ремонта.

Най-сериозно предизвикателство за домакинството са срещите на финансовите министри и депутати от страните в Съюза. По време, на които броят на гостите ще достига до 1000 души. За събитията ще бъдат осигурени хотели, доброволци, кетъринг и транспорт.

Хотелският комплекс на резиденция „Бояна” също може да поеме част от тях. Българските домакини ще платят нощувката на министър от всяка делегация и на още един делегат. Разходите на останалите делегати няма да са за наша сметка. За кетъринга вече се водят разговори с шеф готвачи, които трябва да измислят как да представят българската кухня по модерен начин. Ангажираните с подготовката са категорични - амбициозната програма ще бъде изпълнена в срок.

Наблюдателите на процеса смятат, че освен от към инфраструктурата, България трябва да се подготви и за приоритетите на председателството.

Повече по темата гледайте във видеото.