Хиляди отидоха на бдение в центъра на града в памет на жертвите от атентата

Полицията обяви самоличността на двама от терористите. Единият е роденият в Пакистан 27-годишен британец на име Куран Бут. Той бил познат на полицията, но нищо не предполагало, че ще извърши подобно нападение. Куран Бут работел в метрото, но е напуснал доброволно през октомври миналата година. 

Другият се казва Рашид Редуан, на 30 години, за когото се смята се, че е от мароканско-либийски произход. 

Всички 12 души, задържани след атентата, са освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения.

По темата

Хиляди се събраха снощи на бдение в центъра на Лондон в памет на жертвите от атентата в събота. 36 от пострадалите остават в болница, като 18 от тях са в критично състояние. Сред пострадалите има и българин. По информация на външното ни министерство състоянието му е стабилно. Препоръките на ведомството са да бъдем внимателни с местата, които посещаваме.

За първи път след събота на едно място в Лондон доброволно отново се събраха мнозина. Въпреки че могат са се превърнат в потенциална мишена, събирайки се на едно място, днес лондончани предпочетоха да кажат "не" на страха и да изразят своята солидарност със семействата на загиналите.

Сред дошлите бяха представители на всички общности. Както и младежи, облечени в тениски, с надпис "Аз съм мюсюлманин. Попитай ме нещо." Екипът ни посети част от тях по-рано през деня, в Южен Лондон, в най-старата джамия на града, която се управлява предимно от британци от пакистански произход.

„Истината е, че хората имат доста неправилна представа за исляма. При положение, че виждат толкова много събития, които се случват по света в името на исляма. Много е важно мюсюлманите да пристъпим напред и да се поставим в услуга на хората, които поискат да ни зададат каквито и да било въпроси”, заяви Билал Махмуд.

Добрите намерения обаче не могат да скрият страха от отмъщение. Показателен е фактът, че всички обемисти предмети, които влизат в двора на джамията, се проявяват на скенер. И докато мъжете понякога остават незабелязани на улицата, хиджабът на главите издава религията на жените.

„Не усещам да ме наблюдават по-особено заради дрехите ми. Но някои жени от общността са имали неприятни преживявания, водейки децата на градина или по време на пазаруване”, разказва Фарина Кореши.

Смята, че жителите на квартала, в който живее, са толерантни към този избор на одежди. За разлика от Източен Лондон, който дава като пример за обратното. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.