Според него тя застрашава националната сигурност

Скандал заради оградата с Турция. Прокуратурата и ДАНС обявиха, че ще проверяват съоръжението. Причината е, че има сигнал, че работата по оградата е възлагана на фирми, близки до „Патриотичния фронт”.

В крайна сметка се стигна до закани със съд между политиците.

Около 15:00 часа вицепремиерът Валери Симеонов пристигна в Съдебната палата в София и подаде сигнал срещу депутата от БСП Елена Йончева. Причината е нейно участие в предаването „Здравей, България” по NOVA, където тя заяви, че разполага с документи за злоупотреби  при строежа на границата ни в Хасковския район. Според Йончева там оградата трябва да е двуреда, а е построена като еднореда.

Всички тези нейни изказвания, според Валери Симеонов, са заплаха за националната сигурност.  

По темата

 

„Сигурен съм, че ще се докаже, че става въпрос за престъпление против националните интереси, за които по 2 члена ще се носи наказателна отговорност, включително и лишаване от свобода”, заяви Валери Симеонов.

По думите му документацията, която е изнесена, е копирана във външни частни копирни центрове.

„Нищо от тази информация, която изнася, не е вярно, освен това, че оказва точно откъде най-лесно могат да преминат бежанците”, коментира Симеонов. И обвини Йончева, че така насочва мигрантите към конкретни точки и райони, откъдето да минат границата. 

„Г-н Симеонов много се е объркал. Тази информация беше казана в ефира на националната телевизия от трибуната на парламента”, отговори Елена Йончева.

Тя допълни, че информацията, с която разполага, е официално получена от служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов и в нея няма нищо секретно. 

По въпроса се изказа и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

„Българо-турската граница е 274 километра. В момента имаме възпиращо съоръжение на цялата граница. Височината на първия ред от двуредовото съоръжение, което пази границата ни с Турция е високо от 3 метра. Вторият ред, който е на 1,5 метра отстояние, е висок 2,5 метра. Едноредовата ограда е 3,5 метра, за да бъде по-висока”, заяви в студиото на "Здравей, България" зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той призна и слабостите в системата за сигурност: "Ако някой среже оградата, никой няма да разбере".

И предложи да се спре със спекулацията, като се поканят журналисти на посещение на оградата.

„В момента България ще бъде подложена на засилващ се транзитен поток от Германия към Турция и не изключвам да има операции, които да бъдат свързани срещу граничните полицаи, ако има корупция и взимане на пари от този транзитен поток”, каза още Цветан Цветанов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.