Те не искат в планината да се строи

Природозащитници внесоха до премиера Бойко Бприсов плакет, символизиращ 100 000 подписа за опазването на Национален парк „Пирин”.

По темата

Природозащитниците бяха облечени в различни национални носии, тъй като има хора от 60 държави, които са изпратили имейли на премиера Бойко Борисов. Най-много подписа след България има изпратени от Белгия, Холандия, Гърция, Украйна. Има и хора, пратили подписи дори от места като Зимбабве, Австралия и Аржентина.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Никой не иска да развива дадената територията, когато се нарушава природата или се застрашава околната среда. Както принципите на ЕК са за това да се намира този баланс и икономическото развитие, така и ние трябва да го намерим”, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Неслучайно и миналата година направихме тази работна група за развитие на планинския туризъм, която касае Пирин, за да може да се намери това балансирано решение. Решенията се намират в диалога, когато се обсъжда както икономическото развитие, така и опазването на природата“, допълни Ангелкова.

Природозащитниците искат сегашният план за Пирин, който още не е официално одобрен, да бъде спрян. Ако документът обаче бъде приет, 60% от планината ще подлежи на законова сеч и площта за застрояване ще бъде увеличена с 12 пъти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.