Вижте с колко повече ще взимат педагозите

Официално - вдигат учителските заплати от септември. Държавата отпусна допълнителни 80 милиона лева. От 1 септември минималната заплата на главен учител у нас ще възлиза на 836 лева, а старшите учители ще взимат близо 800 лева. На по-високи заплати ще се радват и директорите, които вече ще получават по 950 лева.

По темата

Въвежда се и минимум на възнагражденията за останалия персонал в училищата като помощник-възпитатели, психолози и педагогически съветници - от септември те трябва да взимат най-малко по 760 лева на месец.

Според синдикатите обаче увеличението на възнагражденията трябва да е още по-радикално, защото и сега изоставаме от доста страни на Балканите. Просветният министър обеща, че това е само първата крачка.

"През следващите три години ще бъдат предоставени допълнителни средствав размер на 330 милиона лева всяка година", обясни Красимир Вълчев.

Така до 2020-а, когато учителската заплата трябва да достигне 1500 лева. Дори и тези пари обаче няма да приближат българския учител до колегите му в Западна Европа.

Ниските заплати водят и до все по-големия отлив на желаещи да работят в системата, признават от ведомството.

"В по-отдалечени и по-малки населени места е по-трудно да се привлекат добри и мотивирани учители, защото един млад човек трябва да жертва част от социалната си среда, която би имал в големия град", коментира просветният министър. 

Затова от Образователното министерство предвиждат и допълнително увеличение на възнагражденията за педагозите от планинските и пограничните райони. В сметките е и Северозападна България. Там все по-трудно се намират нови учители.

Надбавки към възнагражденията ще има и за педагозите, работещи за задържане на децата в училище, както и за тези, които провеждат допълнителни обучения на ученици, които не владеят български език. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.