Има ли риск за хората след смъртта на животни, пили от реката?

Отровна ли е водата на река Тунджа? Фермери от Ямболско сигнализираха за смъртта на техни селскостопански животни, пили от реката. Има ли риск за хората и опасни ли са водите на Тунджа? Екоинспектори вече проверяват изливат ли се отрови на в района на ямболското село Кукорево.

Илчо Илчев от ямболското село Кукорево отглежда близо 70 крави. В неделя животновъдът води добитъка си на обичайния водопой край река Тунджа. Минути след като кравите пият от водата, падат като покосени.

„Три паднаха във водата и четири отвън. И веднага се обадих на доктора да им слага системи“, разказва животновъдът Илчо Илчев.

Опасен ли е язовир „Цанков камък” за хората?

Ветеринарният лекар Мария Тодорова обяснила на фермера, че кравите са здрави и става въпрос за силно отравяне. Животновъдът и хора от селото твърдят, че водите на Тунджа са токсични.

Друг сигнал за промишлено замърсяване на Тунджа в района имало само преди две седмици, разказа още фермерът. Тогава реката почерняла от измряла риба.

Мъж плува всеки ден до работа, за да избегне трафика (ВИДЕО)

Притеснени за екоравновесието в района, животновъдите звъннали и на телефон 112. Труповете на животните са откарани на екарисаж във Варна.

А хората в района, които отглеждат животни, се оплакват, че крави са абортирали, а други умрели, след като пили вода от реката. Жителите на селото се опасяват, че има предприятия, които хвърлят отровни води край Тунджа. 

Експерти от РИОСВ-Стара Загора са взели проби от реката. Чака се и становище от Агенцията по безопасност на храните.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.