Френският президент разговаря с българския си колега и с премиера Бойко Борисов

За първи път от 10 години насам френски президент пристигна на посещение в България.

Еманюел Макрон и съпругата му Брижит пристигнаха късно в четвъртък вечерта във Варна с цели три самолета. Делегацията му наброяваше 90 души, без да се броят журналистите.

Посрещна ги премиерът Бойко Борисов.

СНИМКИ ОТ ОФИЦИАЛНОТО ПОСРЕЩАНЕ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА

Над 40 автомобила ги превозиха до правителствената резиденция „Евксиноград”, а по изключение първата двойка на Франция беше настанена в „Слънчевото бунгало”, отредено по протокол само за българските президент и премиер.

Официалната програма на Макрон в петък включваше срещи с президента Румен Радев и с министър-председателя.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ПРЕЗИДЕНТИ

Франция обеща на България подкрепа за въвеждане на еврото и членство в Шенген. В замяна страната ни ще помага за мисия номер едно на френския президент - промяна на трудовите условия за командированите работници или с други думи да се включи в битката на Макрон срещу така наречения социален дъмпинг.

Макрон прописа на български в Twitter (СНИМКА)

Вашият премиер ми каза, че много трудно се намират работници. Това е така, защото те биха могли да работят във Франция. Там ще получават повече отколкото в България, но много по-малко, отколкото френския работник”, коментира Макрон.

Според него социалният дъмпинг насърчава „Европа на две скорости” и разделението между Изтока и Запада в Европейския съюз. Получи частично разбиране.

“Всички парле ву франсе” и още реплики на Борисов към Макрон (ВИДЕО)

Социалният въпрос не се изчерпва само с командированите работници, има данъчен дъмпинг, икономически дъмпинг...”, каза още своя страна българският президент Румен Радев.

Затова на този етап страната ни, като пряко заинтересована от сегашното положение, обеща да помисли за компромис. Френският президент обаче показа, че няма много търпение. И от българска територия остро нападна Полша - категоричен противник на реформата му.

НА ФОКУС: Стилът на първите дами (ВИДЕО+СНИМКИ)

Това са хора, които се страхуват да вървят напред”, категоричен бе Макрон.

Той поговори с Радев и Борисов и за общи действия в отбраната, борбата с бежанците и бъдещи икономически взаимни ползи.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.