Съоръжението трябва да побере 19 000 стоманобетонни контейнера

България ще съхранява радиоактивни отпадъци. Във вторник беше направена първа копка на  хранилището за нискоактивни и средноактивни  радиоактивни отпадъци край АЕЦ "Козлодуй".

Площадката е разположена в двукилометровата защитена зона на централата. Властите са категорични, че риск за хората няма да има. В депото няма да се съхраняват високорадиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво.

Спряха пети блок на АЕЦ "Козлодуй" заради планов ремонт

Хранилището ще е предназначено за преработени и обезопасени радиоактивни отпадъци, генерирани единствено на територията на България от промишлеността, медицината и бита, както и отпадъци, генерирани при извеждането от експлоатация на блокове на АЕЦ „Козлодуй”.

Властите уверяват, че  депото ще бъде едно от най-модерните съоръжения от подобен тип в цяла Европа.  Реално депото ще започне да функционира през 2021-ва година.

Само за първия етап на строителството ще бъдат похарчени близо 72 милиона евро. Съоръжението трябва да побере 19 000 стоманено бетонни контейнера и ще се запълва постепенно в продължение на 60 години. Три века след това пък ще бъде обект на постоянен контрол.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.