С възпоменателни церемонии почетоха паметта на жертвите

Америка отбелязва 16-ата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г., отнели живота на близо 3000 души в Ню Йорк и Вашингтон.

Минута мълчание беше обявена в град Ню Йорк в 8.46 ч. местно време, (15.46 ч. наше) в памет на жертвите на терористичните актове на 11 септември 2001 – 2977 мъже, жени и деца.

СНИМКИ ОТ КЪРВАВИТЕ АТАКИ ПРЕДИ 16 ГОДИНИ 

В тази минута преди 16 години терористи от групировката ”Ал Кайда” насочиха един от четирите отвлечени пътнически самолети в северната кула на Световния търговски център (СТЦ). В 9.03 ч. (16.03 ч. българско време) ще бъде обявена още една минута мълчание в момента, когато преди 16 години самолет се вряза в южната кула на СТЦ.

След това ще има минута мълчание в 9.37 ч., когато самолет се заби в сградата на Пентагона, в момента на падането на четвъртия похитен самолет в района на Шенксвил в 10.03 ч. и в момента на срутването на северната кула на СТЦ в 10.28 ч.

ФБР пусна изчезнали снимки от атентата на 11 септември (ГАЛЕРИЯ)

В Ню Йорк на мястото, на което се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, сринати със земята от похитени от терористи самолети, започна обичайното четене на имената на жертвите.

Миролюба Бенатова представя: Повелителят на мостовете - българин, свидетел на атентатите, който на 11 спетември 2001г. вместо да бяга, снима 

В церемонията участват близки на загиналите. С годините те придобиха навика освен лични послания да отправят и по-универсални послания, като например това, че всички хора са част от една планета и не трябва да забравят това. 

Близки на жертвите от 11 септември ще могат да съдят Саудитска Арабия

В Пентагона, където преди 16 години също се вряза самолет, похитен от терористите, на възпоменателната церемония присъстват Доналд Тръмп, първата дама Мелания Тръмп, министърът на отбраната Джеймс Матис и най-висшият американски военен Джоузеф Дънфорд.

"Прашната дама" от атентатите от 11 септември почина от рак

Вицепрезидентът Майк Пенс и министърът на вътрешните работи Райън Зинки ще присъстват на възпоменателна церемония на мемориалния комплекс в Шанксвил в щата Пенсилвания, където преди 16 години се разби самолет, похитен от терористи, с който е трябвало да се извърши атентат, като тези в Ню Йорк и във Вашингтон.

Майката на един от атентаторите на 11 септември: Той е жив

В тази трагедия загинаха 33 пътници и 7 души екипаж. Смята се, че машината е катастрофирала, след като пътниците са се разбунтували срещу терористите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.