Близо 40% от пенсионерите живеят под прага на бедност

От 1 октомври минималната пенсия става 200 лева. Промените засягат близо 900 000 възрастни хора. Това е второто увеличение в рамките на тази година, след като през юли парите на най-бедните бяха вдигнати с малко над 10%.

Икономисти обаче пресмятат, че дори и след второто увеличение, основната част от пенсионерите живят с доходи под прага на бедност.

Цецка Бончева е пенсионер с дълги години стаж зад граница. Според нея, старите хора у нас са на ръба на оцеляването, дори и с новото увеличение.

Социалният министър: Парите за пенсии - гарантирани и след 2040 г.

„Първо гледам да платя сметките и след това с останалото си купувам храна -  мляко, кашкавал. Цените отидоха много нагоре”, казва пенсионерката Цецка Бончева.

И докато сега увеличение има само за най-бедните, следващата година държавата обещава да вдигне всички пенсии с близо 4%. Бързата сметка обаче показва, че парите отново няма да стигат.

От 1-ви октомври минималната пенсия става 200 лева

„Линията на бедност е 314 лева, тоест това няма да помогне на пенсионерите дори да покрият тази линия”, коментира Ваня Григорова, икономически съветник в КТ "Подкрепа".

За да не паднат под линията на бедност, много от хората работят и след пенсия, подобно на Любен - шлосер с 48 години трудов стаж. В момента той работи във военен завод и произвежда боеприпаси. 

Новият шеф на НОИ обеща по-високи пенсии

Освен пенсиите, през следващата година държавата залага увеличение и минималните осигурителни прагове. Добрата новина е, че правителството планира да отпадне тавана на пенсиите. Това обаче крие и рискове.

„Няма да е еднозначно да се каже, че някой е пенсионер, защото ще има пенсионери и пенсионери и ще се получи разлика от 5, дори 6 пъти, между най-ниската и най-високата пенсия в страната”, заяви икономистът Румен Гълъбинов.

Швейцарците отхвърлиха на референдум пенсионната реформа

Повече по темата гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.