Американският президент определи Техеран като "основната държава спонсор на тероризма"

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че страната му е готова да излезе от иранското споразумение във всеки един момент, ако не успее да договори нови условия по него. 

В изявление от Белия дом държавният глава каза още, че е поръчал на своята администрация, заедно с Конгреса, да разгледа възможностите за коригиране на дефектите в споразумението между Техеран и групата „5+1“ (САЩ, Русия, Великобритания, Китай, Франция и Германия) от 2015 г.

Тръмп обяви номинацията си за министър на вътрешната сигурност

Тръмп вече няма да подписва документа, с който американският президент потвърждава веднъж на три месеца, че Иран изпълнява условията по споразумението. 

„Обявявам, че ние не можем и не трябва да сертифицираме изпълнението на договора. Няма да следваме този път, който води към още повече тероризъм и насилие", категоричен бе държавният глава на САЩ.

Той посочи, че Иран е "основната държава спонсор на тероризма", като през годините тя е оказвала съдействие на „Ал Кайда“, талибаните, „Хизбула“, ХАМАС и други терористични сили.

По думите на Тръмп САЩ ще положат всички усилия, за да не може Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

Иран вече обяви, че не приема промени на вече договореното ограничаване на ядрената им програма за сметка на свалянето на икономическите санкции.

Русия пък предупреди, че едноличните действия на Тръмп „значително ще влошат ситуацията".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.