Адзурите отпаднаха от класирането след равен с Швеция

Загуба, равностойна на национална трагедия за Италия. За първи път от 59 години насам адзурите няма да участват в Световното първенство по футбол. 

Те отпаднаха от класирането за турнира в Русия догодина, след като завършиха 0:0 с Швеция във втория бараж.

Ако се поровим в историята на Мондиала, ще видим, че Италия е един от безапелационните властелини, след бразилците, които са носители на 5 купи, следват италианците и германците - с по 4.

Дори 60-годишните италианци не помнят времето, когато любимият им отбор не е участвал в световното първенство. Ето защо загубата е толкова болезнена. Особено за легендарния вратар на адзурите - Джанлуиджи Буфон. След 175 мача и пет световни първенства на вратата на Италия, той сложи край на кариерата си в националния отбор.

Легендарният Буфон през сълзи: Не съжалявам за себе си, а за Италия (ВИДЕО+СНИМКИ)

След последния съдийски сигнал милиони италианци искат да изтрият датата 13 ноември завинаги от календара. А на следващия ден заглавията в пресата разкриват чувствата на цяла една държава: „Апокалипсис”, „Трагедия”, „Това е краят!”.  

„За италианците Световно първенство без Италия звучи като приказка без главен герой или пък оркестър без диригент. Някак, двете неща не са съвместими. Но ето, че е факт”, коментира Любослав Лозанов, спортен журналист в NOVA.

За Любослав Лозанов, който коментира мача в българския ефир, отпадането на Италия е изненада.

За Кристиян Грасо, който държи италиански ресторант в София, отпадането означава много повече.

„Това е една трагедия за всички нас, наистина. Дори не ми се говори, защото всички ние се чувстваме така, сякаш някой е умрял! Истинска депресия”, заявява Кристиян Грасо.  

Толкова дълбока, че Кристиян дори се замисля дали да не затвори ресторанта си в София днес, в знак на съпричастност с драмата на отбора и феновете.

„Футболът е нашият живот. Без футбол ние не сме истински италианци. Израснали сме с тази игра – играем футбол на всяка крачка, на всеки тротоар, във всяко училище!  Ние сме патриоти и за нас, Световното без Италия все едно не съществува”, коментира Грасо.

 

Както е трудно да си представиш националния отбор на Италия без вечния страж - Джанлуиджи Буфон.

„Съжалявам! Не за себе си... Съжалявам, че не оправдахме надеждите на хората към нас. Това е нещо наистина важно. Така че това е единственото ми огорчение”, заяви през сълзи Джанлуиджи Буфон.

„Когато го видях да плаче, идваше ми и аз да се разплача. Буфон е един от символите на Италия, истински идол”, заявява Грасо.

Не само за феновете си, но и за другите футболисти. Ето какво написа в „Туитър” вратарят на Египет: „Не мога да намеря точните думи. Всички вратари на Световното ще играем за теб, легенда”. Любослав Лозанов.

Друг легендарен вратар на адзурите – Дино Дзоф, също завършва своята кариера именно с мач срещу Швеция.

„Един-единствен път Италия е пропускала световно първенство – през 1958-ма и то в Швеция. Сега, повече от 50 години по-късно, изпуска Мондиала. Да, в Русия, но точно заради Швеция. Така че изглежда и тук я има символиката.

Нещо повече - Швеция се класира за първи път за световно от 2006 година насам – последната, в която италианците грабнаха титлата.

Защото както винаги във футбола трагедията за едни е радост за други. 

Още гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.