Бившият заместник-министър на образованието коментира разкритията за сериозни нарушения в учебното заведение

Поредният шамар за образователната ни система” – така бившият заместник-министър на образованието Диян Стаматов определи разкритията на екип на NOVA за сериозни нарушения в Професионалната гимназия в град Бяла. Разследването показва, че по документи там учат повече от 600 деца. Реалните ученици обаче са единици, а класните стаи по време на изпити остават празни. 

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Източва ли се бюджетът за образование с фиктивни ученици?

Тези практики трябва да бъдат спрени. За целта трябва всички да им се противопоставят. Необходим е засилен и постоянен контрол на местно ниво”, категоричен е Стаматов, който понастоящем е директор на столичното 119-о училище.

Според него много учителски колективи работят в коренно противоположна посока на тази, по която вървят колегите им от Бяла.

Това показва, че ние просто си живеем в два паралелни свята”, заключи Стаматов.

Българските ученици не умеят да решават сложни казуси

Той коментира и резултатите от международното изследване на Pisa, което показва, че българските ученици не умеят да решават реални проблеми и сложни казуси.

Нашата образователна система създава добри инвидуалисти. Освен това, лидерите в класацията – учениците от Сингапур, се готвят за този изпит с месеци. А на българските ученици им се дава само един подобен тест в клас”, каза Стаматов.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.