Те изпреварват връстниците си от Германия, Австрия, Белгия, Дания и Франция

Учениците ни са сред първите в Европа по четивна грамотност. Данните са от международно изследване, което показва доколко децата разбират текста, който четат. Страната ни е сред държавите с най-голям скок напред в класацията в сравнение с предишното изследване, преди 5 години.

Как изглежда класацията? На първите три места са учениците от Русия, Сингапур и Хонконг. България е на 14-то място от 50 държави, участвали в изследването. Учениците ни изпреварват връстниците си от редица европейски страни като Германия, Австрия, Белгия, Дания и Франция.

Български ученици повишават успеха си с една степен

А какво е включвало препитването? На децата са дадени 2 текста - художествен - включващ главни герои, сюжет и илюстрации. И научнопопулярен - включващ информативни текстове, графики и таблици.

Само 5% от четвъртокласниците ни не са успели да разберат и осмислят написаното. Тоест, това са ученици без никакви четивни умения, дори на базисно ниво.

ИЗНЕНАДА: Ученици на именития физик Тео долетяха от цял свят за юбилея му

Да можеш да четеш е едно. Да знаеш какво четеш обаче е друго. А трето и съвсем различно е да можеш да разбереш написаното. Децата у нас се справят доста по-лесно с литературните, отколкото с информативните текстове в учебниците, твърдят учителите. 

„Българските народни приказки са им любими. Обичат да ги преразказват, да ги анализират, да вадят поуки и изводи от тях. Научна литература, енциклопедичен текст ги затруднява”, обяснява Нели Виткова, учител в 125 СУ „Боян Пенев”.

МОН с мерки за олекотяване на ученическите раници

Но въпреки това учениците ни са на първите места в света по четивна грамотност. В изследването са участвали близо 4300 четвъртокласници от България. Най-високи са резултатите на децата с висок социален статус и на тези, чиито родителите са висшисти.

„Много е силно влиянието на семейството. Също и занимания за ранно ограмотяване. Четене на приказки, обсъждане на някакви истории, пеене на песнички. До каква степен детето разполага с детски книги, със собствена стая, с интернет”, казва Неда Кристанова от Министерството на образованието и науката.

Български студенти на второ място в света по синтетична биология

По-голям успех са постигнали учениците, в чийто домове има повече от 100 книги, а детските са не по-малко от 20. И още един извод - децата, посещавали детска градина са се справили далеч по-добре от тези, които не са били обхванати в предучилищна подготовка.

Повече по темата гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.