Световният мир е в опасност след решението на Тръмп, заявиха от мюфтийството

Главното мюфтийство излезе с позиция след решението на Тръмп да обяви Йерусалим за столица на Израел. То изрази безпокойството си от възникналия конфликт и предупреди, че световният мир е в огромна опасност.

"Близкият изток е буре с барут, а фитилът е Йерусалим. Във времена, в които светът е толкова нестабилен, а глобалният тероризъм е във възход,  тази постъпка би подхранила фанатизма и насилието. Едностранните актове няма да спомагат мирното разрешаване на конфликта, който датира от десетилетия и търси решение", обявиха от мюфтийството, като призоваха световните лидери за диалог под егидата на ООН.  

Междувременно, външното ни министерство и посолството в Тел Авив предупредиха за публични демонстрации и локални прояви и предупреди сънародницните ни да избягват пътувания до Йерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии, освен при крайна необходимост.

ВИЖТЕ РЕАКЦИИТЕ НА СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ СЛЕД РЕШЕНИЕТО НА ТРЪМП

"Предвид възможността за публични демонстрации и протестни прояви и в други държави от Близкия изток и Северна Африка, призоваваме българските граждани, пребиваващи в региона, да проявяват повишена бдителност и да избягват публични места с масово струпване на хора, да се осведомяват за обстановката и да изпълняват стриктно указанията на властите", казват от министерството. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.