Американският президент обяви Йерусалим за столица на Израел

Американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел. Думите му предизвикаха остри реакции по цял свят.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства позицията на САЩ и я обяви за "исторически повратен момент". 

Светът притеснен от намерението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че САЩ повече не могат да играят историческата си роля на посредник за мир с израелците, предаде Франс прес.

"С това достойно за съжаление решение САЩ умишлено провалят всички усилия за мир и провъзгласяват, че се отказват от ролята си на спонсор на мирния процес, която играеха през последните десетилетия", заяви палестинският лидер в телевизионно обръщение след речта на Тръмп в Белия дом.

А ислямисткото палестинско движение "Хамас" заяви, че това "отваря вратите на ада" за американските интереси в региона

Турция определи решението на Тръмп като "безотговорно".

"Осъждаме безотговорната декларация на американската администрация. Това решение противоречи на нормите на международното право и на резолюциите на ООН", написа в "Туитър" външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Франс прес и БТА.

Правителството на Йордания, страната-пазителка на мюсюлманските светини в Йерусалим, заклейми решението на Тръмп като нарушение на международното право.

"Решението на американския президент да признае Ерусалим като столица на Израел и да премести посолството на САЩ в този град е нарушение на международното право и на устава на ООН", заяви в Аман правителственият говорител Мохамед Мумени, цитиран от Франс прес.

А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че статутът на Йерусалим може да бъде дефиниран само чрез преговори. 

Съдът потвърди забраната на Тръмп за влизане на мюсюлмани в САЩ

"Не мога да скрия дълбоките си притеснения от това, което се случва в последните няколко дни с Йерусалим. Призовавам всички страни да спазват статуквото", заяви папа Франциск. 

Френският президент Еманюел Макрон изрази съжаление от решението на Тръмп, като призова на всяка цена да се избегне насилието, предаде БТА.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изрази от името на Европейския съюз "сериозно безпокойство".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.