"Всяка промяна би могла да се отрази негативно", се казва в позицията

„Статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии”, се казва в позицията на Министерството на външните работи на България.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната признава града за столица на Израел и че американското посолство ще бъде преместено там от Тел Авив.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел (ВИДЕО)

„Всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством израелско-палестински преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на близкоизточния мирен процес”, се казва още в разпространената от външното ни министерство позиция.

ЕС е сериозно обезпокоен от решението на Тръмп за Йерусалим

От ведомството казват още, че в качеството си на страна-членка на ЕС България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори, в това число с „Квартета” за Близкия изток, в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта на основата на принципа за две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност.

ВИЖТЕ РЕАКЦИИТЕ НА СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ СЛЕД НОВИНАТА

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.