Какво съветват експертите?

Лекари ампутираха два пръста на ръката на дете след игра с пиратка. Медиците предупреждават, че ударната вълна може да има и по-тежки последствия при подобни опасни инциденти. Как от играчка да не стане плачка?

Действително винаги се стига до инциденти, въпреки че има законови ограничения на кого могат да се продават пиротехническите изделия. Има продукти, които могат да се продават на деца от 12-годишна възраст, и други, за които трябва да имате задължително навършени 16 или 18 години. Правят се и проверки, но все пак се стига от играчка до плачка. Какво съветват експертите?

Две деца пострадаха тежко при игра с пиратки (ВИДЕО)

Тази година Валентин, семейство и приятели решават да добавят към тържествата и малко пламък. Въпреки че инцидент с пиро техника е виждал с очите си.

„Това се е случвало даже на наши роднини - да гърмят пиратки и фойерверки, но не е чак толкова страшно, колкото се описва. Не паднаха пръсти, само бяха леко обгорени”, разказва Валентин.

Инструкции за безопасност има на самите продукти. И трябва да се спазват. От всяка партида се тестват част от продуктите.

„Но понеже никога не е изключено за някакъв колкото и минимален шанс от дефект да се случи, точно за това има разписани минимални разстояния. Трябва незабавно да се отделичите на съответното разстояние”, обяснява Дима Савова, вносител и търговец на пиротехнически изделия.

Ампутираха пръстите на едно от децата, пострадали при игра с пиратки

Различни институции правят редовно проверки на магазините и тестове на продуктите. Затова според официалните търговци проблемът е другаде.

„Има много временни обекти и така може би нелицензирани такива, в които търговците правят компромиси”, добавя Дима Савова, вносител и търговец на пиротехнически изделия.

Пострадалите от пиротехника се ядосват на себе си, защото не са очаквали травмата разказват лекарите. Освен това не всички травми се виждат на пръв поглед.

„Могат да пострадат не само ръцете - всичко, което е в тази близост - около тялото. Много често се засягат очите, лицето, ушите. Това е и звукова травма”, обяснява доц. Людмил Симеонов от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

За да не стигаме до болница, ето съветите на специалистите - ако ще гърмим, да е на широко, открито и без хора наоколо.

„Важно е повърхността да е твърда, равна и суха и да се укрепи пиробатерията, за да не бъде килната от изстрелите. При стрелба тя може да подскочи и да падне настрани, което е много нежелателно”, обяснява Йовко Раканов - инженер-пиротехник.

Ракетите в никакъв случай не трябва да се забиват директно в земята - ако е по-голяма, бутилка ще свърши работа. И колкото и да е очевидно, все пак да е казано - никога не задържайте пиротехниката в ръка. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.