До 32 процента от земната повърхност е застрашена

Една четвърт от земната повърхност ще стане „значително по-суха”, дори човечеството да постигне целта си за ограничаване на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий, както е заложено в Парижкото климатично споразумение, предава Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър клаймът чейндж”, цитирана от БТА.

Доналд Тръмп иронизира глобалното затопляне

Ако хората съумеят да задържат затоплянето до 1,5 градуса по Целзий, две трети от сушата ще бъдат „пощадени”, която би пострадала при прогнозирания критичен праг от 2 градуса по Целзий. При този по-благоприятен сценарий само между осем и 10 процента от повърхността на Земята ще бъдат засегнати от съществено засушаване.

Макрон иска по-голяма мобилизация за климата

Ако бъде постигната целта, която е заложена в Парижкото споразумение, части от Южна Европа, Централна Америка, крайбрежието на Австралия и Югоизточна Азия – зони, които се обитават от една пета от човечеството, ще избегнат значително засушаване.

Вулканът на Бали може да помогне при борбата с климатичните промени

„Постигането на тази цел е важно, за да се избегне вероятността от съществено засушаване и свързаните с него последствия”, пишат съавторите на проучването от Технологичния университет на Шънджън, Китай.

Полярните видове растения са най-застрашени от глобалното затопляне

За да прогнозират моделите на засушаване, експертите са използвали няколко климатични модела на затопляне.

ООН: Природните бедствия оставят без подслон 14 млн. души годишно

Според учените покачване на температурите с 2 градуса по Целзий, което може да се случи между 2052 и 2070 г., може да доведе засушаване на от 24 до 32 процента от земната повърхност. Това не означава, че въпросните зони ще се превърнат в пустини, а само че ще станат по-сухи, отколкото са в момента.

ООН: Нарастващият глад по света изисква преосмисляне на селските райони

Засушаването е една от най-сериозните заплахи, свързани с климатичните промени. То ускорява деградацията на почвата и превръщането на дадена зона в пустиня. Този процес води и до загуба на биоразнообразието, както и по-сериозни суши и пожари.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.