Последиците от климатичните изменения стават все по-тежки

Средно около 14 милиона души годишно остават без дом по света в резултат на внезапни природни бедствия като наводнения и бури. Това показват нови данни на ООН, цитирани от Ройтерс.

Рискът от разселване може да нарасне, тъй като населението се увеличава, а последиците от климатичните изменения стават все по-тежки, съобщи Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия и базираният в Женева Център за наблюдение на вътрешното разселване в доклад, публикуван в Международния ден за намаляване на опасността от бедствия.

ЗАРАДИ ОГРОМЕН ПОЖАР: Извънредно положение в Лос Анджелис (ВИДЕО+СНИМКИ)

Земетресения, цунами, наводнения и тропически циклони са основните бедствия, които принуждават големи групи хора да напускат домовете си. Особено тежки са пораженията за страните в Азия, където живеят 60 процента от световното население. Осем от десетте страни с най-висок процент принудително преселили се хора и хора, изгубили дома си, се намират в Южна и Югоизточна Азия. Сред тях са Индия, където средно 2,3 милиона души годишно са принудени да напуснат дома си, и Китай, където броят на принудително преселилите се е средно 1,3 милиона годишно. Този брой не включва евакуираните заради заплаха или преселилите се поради суша или повишаване на морското равнище.

СЛЕД ТРУСА В МЕКСИКО: Над 200 жертви, рухнали сгради, пожари и хаос (ВИДЕО+СНИМКИ)

Русия и САЩ също са сред държавите, където бедствия могат да станат причина голям брой да останат без подслон, ако не се постигне значителен напредък в управляването на риска от бедствия, посочва докладът.

Повече от 200 души са загинали при силния трус в Мексико (ВИДЕО+СНИМКИ)

Данните подчертават предизвикателството да намалим броя на засегнатите от бедствия, заяви специалният представител на ООН за намаляване на риска от бедствия Робърт Гласър.
Бежанците и хората, принудени да напуснат дома в страните си, вече са рекордно много, каза директорката на Центъра за наблюдение на вътрешното разселване Александра Билак. Новият модел е насочен към прогнозиране на риска от преселване в резултат на бедствие, което е неотложен световен приоритет, добави тя.

Предвижда се също да се оказва помощ на урбанистите в изложените на висок риск от бедствия по-малки и големи градове да вземат предвид безопасността и устойчивостта на застроените райони и заплахите за милионите техни жители. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес