Проблемът се е задълбочил през 2016 година

Внезапното увеличаване на глада по цялото земно кълбо ще изисква нов акцент върху развитието на селските икономики, пише в нов доклад на ООН, цитиран от БГНЕС.

След като намалява за десетилетие, гладът се увеличи отново през 2016 г. като 815 милиона души или 11% от населението на света са били хронично недохранени. Това представлява ръст от 38 млн. спрямо предходната година, отчасти поради изменението на климата, което задълбочава глобалните конфликти.

Кадри с гладуващи деца разплакаха света (ВИДЕО)

Според организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО), стимулите за селските райони могат да бъдат от ключово значение за борбата с тази тенденция и постигането на целта за премахване на глада и бедността до 2030 г.

"Не може да има по-ясна покана за събуждане", се казва в доклада.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 10 ГОДИНИ: Увеличи се броят на гладуващите в света

Засегнатите държави са предимно в Азия и в Африка на юг от Сахара, където малките земеделски стопани, които произвеждат 80% от предлаганите храни, са „застрашени от изчезване”.

"Необходими са спешни инвестиции за подобряване на тяхната производителност", апелират специалистите, като подчертават, че земеделието трябва да бъде свързано с малките и средни градове.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.