Но достатъчни ли са пепелта и димът от вулкана Агунг, за да се понижат температурите по света?

Климатолози следят изригващия вулкан на индонезийския остров Бали, за да ограничат глобалното затопляне чрез впръскване на химични съединения, които ще замъглят Слънцето, високо над земната повърхност, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Експертите възприемат вулканите като природни лаборатории за "геоиженерство".

Летището на остров Бали вече е отворено

Правителствата могат умишлено да добавят воал от серен диоксид високо над планетата като изкуствен слънцезащитен крем, за да ограничат предизвиканото от човека глобално затопляне.

Пепелта и димът, които избълва досега вулканът Агунг, активен от няколко дни, не са достатъчно количество или високо в атмосферата, за да понижат температурите по света. Но учените изследват какво би станало, ако вулканът изригне, както през 1963 г.

Опасност от ново силно изригване на вулкана на остров Бали (ВИДЕО+СНИМКИ)

Джим Хейуд, професор от университета на Ексетър, е изчислил, че при голямото си изригване в миналото, Агунг е изхвърлил 8 милиона тона серен диоксид в стратосферата, на височина, достатъчна да понижи световните температури за месеци. 

Сателитните измервания на изригващи вулкани вече са достатъчно прецизни, за да използват вулканите като модели за геоинженерство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.