Те ще отговарят за смъртта на 7 души и нанесени телесни повреди на десетки хора

13 месеца след смъртоносната влакова катастрофа в Хитрино, започна делото срещу машинистите на влака. Те ще отговарят за смъртта на 7 души и нанесени телесни повреди на десетки хора от Хитрино. Процесът ще се гледа по съкратената процедура. 

На подсъдимата скамейка застанаха двамата машинисти на товарната влакова композиция - Радослав Петков и Димитър Михнев от Русе. Бяха призовани представители на 7-те загинали при катастрофата и 29 от най-тежко пострадалите жители на Хитрино.

Тръгна делото "Хитрино"

„Машинистите обвинявам, жп линията също, и аз не знам вече кого да обвинявам”, казва Халисе Хасанова.

„Не може някой да е искал това нещо да го стори. Просто така се случи, злополука. Не мога да обвиня никого конкретно”, на мнение е Гаяне Маркова.

Адвокатът на пострадалите остана удовлетворен от днешните решения на съда.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: За всички напълно разрушени къщи в Хитрино - максимално обезщетение

Редуцирахме броя на лицата, които следва да бъдат призовани, както и броя на експертизите и доказателствата, които следва да бъдат разгледани на следващо заседание”, обясни адвокат Николай Димитров.

Защитата на подсъдимите машинисти обаче поиска отвод на прокурора и връщане на делото за доразследване. Съдът не уважи молбата им.

„Нито едно от направените от нас доказателствени искания не е уважено. Нито едно. Така наказателен процес не се води”, категоричен е адвокат Ивайло Йорданов.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Преразпределянето на парите за Хитрино

Адвокатите ще обмислят дали да не се обърнат към Апелативния съд с искане процесът да бъде спрян. А съдът в Шумен реши процесът да се води по съкратена процедура.

„Ако има осъдителни присъди, няма да се ползват подсъдимите от привилегията наказанието им да бъде намалено с една трета”, заяви прокурор Маргарита Георгиева.

Съдът отхвърли искането на Националната компания "Железопътна инфраструктура" да бъде допусната като граждански ищец по процеса с претенция за нанесени щети за 315 000 лева. 

Репортер: Лилия Вълкова

ОЩЕ СТАТИИ ПО ТЕМАТА:

След ужаса в Хитрино: Ще останат ли пострадалите без обезщетения?

Защо година след трагедията в Хитрино още чакат помощите? (ВИДЕО)

Дадоха на съд двамата машинисти на взривения влак в Хитрино

В Хитрино започва изграждането на нови къщи за пострадалите семейства

4 МЕСЕЦА СЛЕД ВЗРИВА В ХИТРИНО: Следите от трагедията остават (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.