Досега местният обществен съвет определяше различни помощи за идентични случаи по субективни критерии

Всички напълно разрушени къщи в Хитрино ще получат максимално обезщетение. Решението на Националния обществен съвет идва след разследване на NOVA.

Показахме ви  разминаване в критериите, по които са определяни групите за обезщетенията от местния обществен съвет.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Преразпределянето на парите за Хитрино

В решение на Националния обществен съвет е записано, че хората с напълно разрушени къщи получават най-висок размер на обезщетение. В "Разследване" ви показахме, че местният обществен съвет определя различни помощи за идентични случаи по субективни критерии.

„Ние не искаме да създаваме напрежение. Хората променят конституциите, ние защо да не променим субективния и обективния критерий - онзи, който сме приели”, попита Нуридин Исмаил,  кмет на Хитрино. 

След ужаса в Хитрино: Ще останат ли пострадалите без обезщетения?

„Защото няма да променим обективен със субективен, кмете. Защото нямам задоволителен отговор защо хора, които не живеят в Хитрино, ще получат първа група”, отговори омбудсманът Мая Манолова.

Предложението на омбудсмана всички хора с напълно разрушени къщи да получат най-високия размер обезщетение беше прието от Националния съвет. Кметът на Хитрино гласува „въздържал се”. По думите му, взетите от местния обществен съвет решения са били справедливи. 

На днешното заседание кметът поиска остатъкът от парите за дарителската кампания да бъде използван за ремонти на къщи. Причината – отпуснатите от правителството 5 милиона лева не стигат. На последното заседание на общинския съвет в Хитрино е определена и последната къща, която да бъде построена с държавни пари.  

„Там имаше двуетажна къща, която се събори наистина.  Двуетажна, каменна, с тухли. Беше много по-добра от тези къщи, които ги строим на другите имоти”, заяви Нуридин Исмаил.

Според свидетели къщата на този адрес е била необитаема и е изглеждала по различен начин преди инцидента.

Кметът съобщи, че вече е минала и премиерата на филма за Хитрино, финансиран от общината. За него са дадени 8 хиляди лева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.