Измамниците най-често се обаждат от остров в Атлантическия океан

Нов вид телефонна измама "напомпва" сметката ни в пъти. Схемата действа чрез пропуснати повиквания от чужбина. Пропуснати повиквания от цял свят - Хаити, Монако, Румъния и Гърция. Ако върнеш обаждането, плащаш скъпо.

Задържаха "ало" измамници, събирали пари от името на политици

Граждани се оплакват, че получавали по 30 обаждания за половин час. Новината за новата телефонна измама плъзва във Facebook. Измамените се оказват десетки. А набелязаните за жертви - стотици.

Скъпите къщи на телефонните измамници (ВИДЕО)

За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията до остров Възнесение. Островът се намира в Атлантическия океан. Предполага се, че там е седалището на измамниците. Номерата, на които клипват, се избират на случаен принцип чрез софтуер.

Разкриха телефонна измама за 70 000 лева

Има няколко сценария. След осъществяване на връзката се включва автоматизирана система с някакво гласово съобщение и човек докато се ориентира за какво става въпрос, на какъв език, отнася ли се до него, минават няколко минути и се генерира трафик. По-подвеждащата ситуация е тогава, когато се върне такова повикване, има системи, които включват записан сигнал свободно. Тоест, след набиране на номера, човек чува сигнал свободно, но всъщност в този момент тече таксуването. Потребителят смята, че все още никой не му е отговорил отсреща.

"Ало" измамници заплашвали със смърт майка и син (ВИДЕО)

И така сметката ни може да набъбне с между 7 и 8 лева за минута.

За да не попаднем в същия капан, от Комисията за регулиране на съобщенията съветват преди да върнем обаждането, да проверим номера в интернет и ако се налага, да попитаме мобилния оператор.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.