Смяната на часа е въведена, за да се пести енергия

Спорът "за" и "против" лятното часово време влиза в Европейския парламент. Очаква се депутатите да призоват Европейската комисия да премахне този режим и вече да не сменяме часа два пъти годишно.

Какво печелим и какво губим от смяната на времето?

Срещу лятното часово време се изказват страните от Северна Европа където през лятото денят се удължава до късни часове, докато южните страни като Гърция и Италия, например, намират предимства.

По-голямата част от евродепутатите обаче са на мнение, че предимствата от местенето на стелките са несъществени.

Според анализ на Европейската комисия разместването на биологичния часовник се оказва нездравословно за близо 20% от европейците и най-вече за хората с лабилна психика, със сърдечно-съдови проблеми или с нарушения в ендокринната система.

Най-накрая разкриха тайната на здравия сън

Смяната на часовото време се прилага в 60 страни по света. Европа въвежда лятното часове време през 70-те години на миналия век, за да пести енергия. В България проучване е показало, че лятното часово време пести енергията, която АЕЦ „Козлодуй" произвежда за 12 часа при пълна мощност.

Ако евродепутатите гласуват резолюция за отмяна на лятното време, то ЕК трябда да излезе с предложение към страните от Общността за уеднакваване на режима, което ще отнеме доста време.

"В момента действа европейска директива, която казва, че всички държави от ЕС трябва да въведат лятно часове време. Това е задължително от 2001-ва година. Европейският парламент няма право да промени тази директива, такава законодателна инициатива има само Европейската комисия",  обясни в студиото на "Здравей, България" евродепутатът Емил Радев. 

Репортер: Антоанета Николова

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.