В ново изследване американски учени стигнаха до нови изводи

Казват, че ако имаш чиста съвест, ще имаш и здрав сън. Според ново проучване обаче тайната за това се крие в съвсем друго нещо. В ново изследване американски учени откриха, че когато човек има цел в живота, това подобрява качеството на съня през нощта, пише „Телеграф”.

Сайт ни помага да изчислим в колко часа да си легнем, за да се наспим

Въпреки че проучването е направено сред хора в напреднала възраст, изследователите смятат, че направените изводи ще важат за хора от всякакви възрасти.

Проблемите със съня са свързани с много заболявания – затлъстяване, болестта на Алцхаймер, сърдечни заболявания, диабет и дори настинка или грип. В този смисъл подобряването качеството на съня спомага за цялостното физическо здраве.

Какво се случва с нас, докато спим?

Според специалистите поставянето на цел в живота е нещо, което може да бъде усъвършенствано чрез терапии на ума.

Хората в зряла възраст се нуждаят от седем до девет часа сън на денонощие, но точната сума варира различно при всеки човек в зависимост от възрастта, начина на живот и гените. Светлината от смартфоните и таблетите имитират дневна светлина, нарушават освобождаването на мелатонин и също нарушават начина ни на сън.

Отспиването през уикенда помага за отслабване

Здравословни проблеми, проблемите в ежедневието, прекомерната употреба на алкохол и захар, пушенето, липсата на физическа активност, стресът на работното място, работата на смени, финансови проблеми и дългото пътуване до работното място също оказват влияние върху съня.

Как да се справим с апатията и умората?

В американското проучване са участвали 823 души на възраст между 60 и 100 години. Те е трябвало да отговарят на 10 въпроса за целите в живота и на 32 за съня. Тези, които са казали, че имат смисъл в живота, са с 63% по-малко шанс да страдат от сънна апнея. Те имат и по-добро качество на съня.

Учени ще лекуват рак със сън

Съната апнея е често срещано заболяване, което се характеризира с  повтарящо се частично или пълно колабиране на горните дихателни пътища по време на сън с продължителност 10 или повече секунди, което е свързано с ограничено или пълно прекъсване на дихателния поток към долните дихателни пътища.

Съвети за оцеляване при преминаването към лятно часово време

Повече от една трета от британците спят по-малко от шест часа на денонощие, сочи проучване. Смята се, че недостатъчният сън сред британското работещо население струва на икономиката до 40 млрд. паунда годишно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.