Силите за бързо реагиране на Бундесвера нямат бронежилетки, зимна екипировка и палатки

Въоръжените сили на Германия биват тласкани извън техните възможности, тъй като Берлин поема по-големи международни ангажименти, а в същото време не инвестира и не реформира военните, сочи доклад, цитиран от БГНЕС.

Полша: Германия е "гратисчия" в НАТО, заплашва единството

"Готовността на армията да се разгърне не се е подобрила през последните години, а вместо това е още по-лоша", коментира парламентарния комисар по въоръжените сили Ханс-Петер Бартелс, като представи годишните си констатации на пресконференция, сочейки "голям недостиг" в персонал и оборудване.

До края на 2017 г. всички германски подводници бяха на сух док за ремонт, докато през последните месеци имаше периоди, в които нито един от 14-те A400M на въздушните сили не беше в състояние да лети.

НАТО създава "военен Шенген"

Проблеми има с бойните самолети, танкове, хеликоптери и кораби, на които често им липсва резервно оборудване

Пилотите на военновъздушните сили не могат да се обучават, тъй като техните самолети са заземени за поддръжка през по-голямата част от годината, отбелязва докладът.

Германия не може да изпълнява ангажиментите си към НАТО

Разходите за армията са орязвани многократно от 1990 г. до края на Студената война, оставяйки армията с често остаряло оборудване, докато отбранителната промишленост не може да увеличи от веднъж производството, за да запълни празнините.

Въпреки правителствените обещания да бъдат намерени повече пари, необходими за персонал и оборудване, новите ангажименти все още не са изпълнени.

Всички в НАТО са съгласни, че парите за отбрана трябва да нарастват

Бундесверът също така има и все повече задачи зад граница – от традиционната си роля за сдържане на руските войски в Европа в рамките на НАТО до намеса в конфликтни зони като Мали или Ирак.

Много съюзници в НАТО, включително САЩ и Полша, обвиняват Германия, че не прави достатъчно, за да бъде нейната армия боеспособна и определят немската държава като „гратисчия“ в Северноатлантическия пакт. Президентът на САЩ Доналд Тръмп неколкократно призова съюзниците в НАТО да дават 2% от своя БВП за армията. Берлин отпуска едва 1,2% от бюджета си за своите въоръжени сили.

Меркел отхвърли призиви за връщане на задължителната казарма в Германия

Тази седмица медии съобщиха, че освен танкове, на германските войски, предвидени да се включат в натовските „сили за бързо реагиране“ не им достигат бронирани жилетки, зимно облекло и палатки.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.