"Ако искате мир, гответе се за война" - полският премиер припомни римската сентенция

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки в навечерието на посещение в Берлин изказа предположението, че Германия е „гратисчия“ в НАТО, който отделя твърде малко средства за колективната отбрана.

Германия не може да изпълнява ангажиментите си към НАТО

Без да посочва самата Германия, Моравецки критикува членовете на Алианса, които харчат по-малко за отбраната, отколкото целевите два процента от БВП, за които многократно настояват от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп.

НАТО създава "военен Шенген"

Страната, която се възползва от колективната отбрана на НАТО, но изразходва само един процент от БВП, заяви Моравецки пред германския вестник "Велт", е "гратисчия, който заплашва единството на Запада". Военните разходи на Германия възлизат на 1,2% от брутния й вътрешен продукт.

Всички в НАТО са съгласни, че парите за отбрана трябва да нарастват

Моравецки също така обвини, че "Европа не приема сериозно отбраната и живее под чадъра на Pax Americana", според статията на немски език.

"Но и за Европа важи: Ако искате мир, гответе се за война".

Полският президент подписа закона за Холокоста

Той също изрази недоверие, че много германци вярват на руския президент Владимир Путин повече, отколкото на Тръмп, възкликвайки, че това го е накарало да мисли "бягай докато можеш. Това е свят, обърнат с главата надолу!".

Киевският патриарх: Путин е "новият Каин"

Полша се бори с Германия и Европейския съюз по редица въпроси, включително отказа си да вземе по квота бежанци от ЕС и заради спорните си съдебни реформи. Германският канцлер Ангела Меркел приветства преди няколко дни предстоящото посещение на Моравецки като шанс да отвори "нова глава" в отношенията си въпреки "разнопосочните възгледи по някои въпроси".

Комитет към ЕП одобри налагането на санкции срещу Полша

Моравецки обаче посочи и други области на противопоставяне, включително плановете за газопровод Русия-Германия, наречен „Северен поток-2“, който ще минава през Балтийско море и ще заобиколи Полша. Той твърди, че ако новият тръбопровод замени този, който сега транспортира руски газ през Украйна, тогава Русия може да "ескалира конфликта с Украйна, да атакува цялата Украйна".

Вишеградската група иска ЕС, но не и "Съединени европейски щати"

Полският премиер също така защити противоречивия закон за Холокоста, по който ще бъде наказвано всяко приписване на нацистки престъпления на полската държава, имайки предвид специално „полските лагери на смъртта“. Според Моравецки в продължение на много време Полша е била възприемана като „изкупителна жертва“, но допълни, че сега трябва да се „изрече истината за онези времена“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес