Духовникът заяви, че напразно руският президент се опитва да си върне влиянието в бившия соцлагер

Владимир Путин иска да си върне влиянието над държавите от бившия соцлагер, включително над България. Но мечтите му са напразни, защото този период от историята на империята му свърши. Това казва в интервю за ДВ киевският патриарх Филарет, цитиран от БГНЕС.

Украйна и сепартистите си размениха стотици пленници

Кризата в Украйна предизвика и разкол сред православните украинци. Част от тях подкрепят независимата Киевска патриаршия на Украинската православна църква, водена от патриарх Филарет, а друга част - Украинската православна църква, която е подчинена на Московския патриарх Кирил. Филарет цитира данни от социологически изследвания, според които независимата Киевска патриаршия се поддържа от 44 до 48% от украинците, докато Московската патриаршия - от 20 до 24% от хората.

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Киев (ВИДЕО)

За църковния разкол в Украйна отново се заговори след един твърде фрапантен случай. Служител на православната църква, подчинена на Москва, отказа да опее и погребе двегодишно детенце, поради това, че било кръстено от свещеник на противниковата - Киевска патриаршия. В интервю за ДВ главата на обявилата независимост от Москва Киевска патриаршия патриарх Филарет казва, че в края на 2017 е написал писмо до патриарха на Русия Кирил, в което му предлага помирение между двете църкви. Отговор оттам обаче така и не дошъл. Филарет твърди още, че отказът на свещеника да опее починалото дете е незаконен, тъй като кръщаването на дете, според него, може да бъде извършено не само от духовно лице, но и от мирянин, а дори и от майката на едно малко дете, ако тя вижда, че детето е на умиране.

Внос на работници: По 40 украинци се борят за една работна позиция

Патриарх Филарет изразява недоволството си от това, че Руската православна църква иска да господства над православните украинци и казва: "Разколът може да се преодолее, ако се признават и спазват каноните на Православната църква. В 34-тото правило на Светите апостоли се казва, че всеки народ е длъжен да знае кой е неговият водещ духовен пастир. Когато ние живеехме в обща държава - по времето на Руската империя, както и в Съветския Съюз - Украинската църква влизаше в състава на Руската православна църква и признаваше за свой глава Московския патриарх. Когато Украйна стана независима държава, свикахме Събор според всички изисквания на каноничните правила, на който бе прието решението Украинската църква да стане автокефална, т.е. независима от Москва", казва Филарет.

САЩ пусна списък с "олигарсите на Путин" (ВИДЕО)

По-нататък в интервюто за ДВ той казва, че Путин се опитва да оказва влияние над Украйна чрез Украинската църква, която е останала на подчинение на Московската патриаршия. Духовникът обаче предрича, че подобно нещо е обречено на неуспех, тъй като свободолюбивият украински народ не желаел повече да се подчинява на Москва. По отношение на конфликта в Донбас и войната в Източна Украйна Филарет казва следното:

У нас пристигна чудотворната икона "Пътеводителка Байталска" (ВИДЕО)

"Русия проявява агресия спрямо Украйна. Незаконно ни беше отнет Крим. Явно са смятали, че по същия начин могат да ни вземат и Донбас, а и други области. Те мечтаят да подчинят цяла Украйна, пък и не само нея. Мечтаят да си върнат влиянието над държавите от бившия социалистически лагер - над прибалтийските републики, Полша, Румъния, над България. Путин си мечтае за подобно нещо. Но мечтите му са напразни, защото този период от историята на неговата империя е приключил. Ние живеем в глобализиран свят, в който няма място за империи. И мечтите за връщането на тези империи - са празни мечти", казва Филарет. Според него, войната в Източна Украйна няма да е вечна, а тъй наречените Републики Донецк и Луганск, които са под влиянието на руските сепаратисти, ще прекратят съществуването си. По-нататък в интервюто той твърди, че Путин е вярващ християнин, който обаче не живеел по законите на вярата, а вършел беззакония. Поради това Филарет го нарича "Новия Каин".

Путин се окъпа в ледените води за Богоявление (ВИДЕО+СНИМКИ)

По отношение на един скорошен призив за религиозна толерантност и търпимост към сексуалните малцинства, например към хомосексуалните, патриарх Филарет казва: "Към грешниците трябва да се отнасяме търпеливо. Не бива да ги отблъскваме, защото Господ обича и нас, въпреки че и ние сме грешници. Браковете между мъже могат да бъдат допускани, но не бива да се счита, че те са нещо правилно и добро. Това е грях и църквата не може да го поддържа. Нека бъдем търпеливи към грешниците, но да говорим, че вършат нещо правилно - не е възможно", казва в заключение украинският патриарх Филарет.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.