Държавният департамент на САЩ изрази разочарованието си

Според полския президент може би ще е невъзможно да бъде наказан, който и да било по силата на новия закон, забраняващ някои твърдения за Холокоста, особено ако са направени в чужбина, предаде Асошиейтед прес.

Полският парламент одобри спорен закон за Холокоста

Анджей Дуда подписа днес текста, който предвижда глоби и затвор до четири години за лица, направили публични изявления, обвиняващи Полша като нация за престъпленията, извършени от нацистка Германия по време на Холокоста. 

Комитет към ЕП одобри налагането на санкции срещу Полша

Пресслужбата на президента потвърди, че Анджей Дуда е подписал закона днес - шест часа след като обяви, че възнамерява да го подпише, съобщава БТА. Все пак още по-рано през деня той каза, че планира да поиска от Конституционния съд да оцени закона, отваряйки вратичка за възможността текстът да бъде променен. 

Отбелязваме 74 години от спасяването на българските евреи

Тази вечер на среща с поляци спасили евреи по време на Холокоста президентът подчерта, че "целта не е да бъде наказан някой". "В смисъл на наказание, това може да се окаже нереалистично, особено ако изявленията бъдат направени извън Полша. Законът е сигнал, че полската държава вижда проблем, който ни вреди", каза Дуда.

Михаел Бар-Зоар: България е уникален пример за толерантност

Държавният департамент изрази разочарованието на САЩ след като президентът сложи подписа си под поправките в Закона за Института за национална памет, които според Вашингтон представляват посегателство срещу свободата на словото и академичния дебат. 
Разбираме, че този закон ще бъде подложен на оценка от Конституционния съд на Полша, но ние смятаме, че откритото дискутиране на идеи, научните изследвания и образованието са най-добрите средства за контриране на фалшивите твърдения, се казва в изявлението на Държавния департамент, цитирано от Франс прес. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.