За последните 4 г. отбранителните бюджети в Европа и Канада са били увеличени с общо 48 млрд. долара

Всички в НАТО са съгласни, че бюджетите за отбрана трябва да нарастват. Очакваме поне 15 държави от пакта да изпълнят обещанието, прието единодушно през 2014 г., вложенията да достигнат два процента от БВП до 2024 г., заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Тръмп поиска 716 млрд. долара за отбрана

След днешното заседание на министрите на отбраната от алианса той посочи, че в последните четири години отбранителните бюджети на страните от НАТО в Европа, както и на Канада, са били повишени с 48 милиарда долара. От тази сума 19 милиарда долара са били за въоръжение.
Столтенберг добави, че разгледаните днес първи национални планове за военни разходи показват, че посоката ще се запази и занапред. Генералният секретар отбеляза, че преди четири години едва три страни от алианса са имали отбранителни разходи, равни на два процента от БВП, а днес подобни вложения правят осем от съюзниците.

35-и български контингент започна мисията си в Афганистан

Днес министрите са утвърдили решенията за създаването на две нови командвания - за европейските сухопътни операции, както и за защита на комуникациите през Атлантика. През юни се очаква да бъде решено къде ще бъдат разположени тези командвания, като Германия е предложила да приеме сухопътното, а САЩ са готови да поемат атлантическото командване. Друго днешно решение е подкрепило обособяването на отдел на НАТО за кибероперации в Монс (Белгия).

Ердоган срещу САЩ: Не са яли османски шамар

На пресконференция след днешното заседание Столтенберг заяви в отговор на въпрос, че пактът е бил уведомен отдавна за намеренията на Русия да разположи ракети в Калининград. Генералният секретар отказа да уточни дали алиансът е наясно с разполагането там на ядрено въоръжение, но призова Москва за прозрачност при заседанията на Съвета НАТО-Русия. 
Турция сама ще реши какви противовъздушни способности да придобие, за нас е важно оборудването да бъде съвместимо със системите на алианса, добави Столтенберг.

Напрежение между Гърция и Турция след сблъсък на два кораба

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.