В документ на Пентагона се казва, че САЩ трябва да са готови за "дългосрочно стратегическо съперничество с Русия и Китай"

Американският президент Доналд Тръмп поиска от Конгреса 716 милиарда долара за военни разходи през 2019 финансова година, която започва на 1 октомври тази година. Това съобщи на брифинг в Пентагона заместник-министърът на отбраната Дейвид Норкуист, цитиран от БГНЕС.

САЩ готови за преговори със Северна Корея

За базовите нужди на Пентагона се предвижда да бъдат отпуснати 617 милиарда долара, за продължаване на военните операции в Афганистан, Ирак, Сирия, Йемен, Сомалия и други страни – 69 млрд. долара. Още 30 млрд. са средствата за поддържане на бойната готовност и модернизацията на ядреното оръжие.

Американският военен министър: Основната заплаха в САЩ вече не е тероризма

Горната граница на отбранителните разходи за настоящата финансова година беше одобрена от законодателите в размер на почти 700 млрд. долара, включително 629 млрд. за базови нужди и 71 млрд. за операции в чужбина. Законопроектът за отпускането на тези средства до момента не е утвърден.

Конгресът поиска доклад от Пентагона за руското влияние на Западните Балкани

Предлаганият от администрацията на Тръмп военен бюджет ще „позволи на Пентагона да изпълнява задачите, поставени в публикуваната на 19 януари Стратегия за национална сигурност на САЩ“. В този документ се казва, че министерството на отбраната на САЩ трябва да бъде готово за „дългосрочно стратегическо съперничество с Русия и Китай“, напомни заместник-министърът на отбраната Дейвид Норкуист.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.