Унгария, Словакия, Чехия и Полша изразиха несъгласие с миграционните политики на ЕС

На днешната си среща премиерите на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Словакия, Чехия и Полша) за пореден път изразиха несъгласие с политиката на ЕС за миграцията, а унгарският министър-председател Виктор Орбан призова за "нов проект" за Европа, предаде Асошиейтед прес.

В Унгария ще се проведат избори, Орбан с преднина

Орбан изтъкна, че страните от Централна Европа имат все по-голям принос за икономиката на ЕС, която трябва да е по-конкурентоспособна. Според унгарския премиер сред четирите страни има единодушие, че е в техен интерес Европа да е силна, но при запазване на независимостта на отделните страни, а не да се създават "Съединени европейски щати".

Орбан: Унгария и Полша искат гласът им да се чува в ЕС

"Европа се нуждае от нов проект. Не искаме империя, трябва ни съюз от свободни страни", заяви Орбан, цитиран от Ройтерс и ДПА. Словашкият премиер Роберт Фицо каза, че Вишеградската група не иска в страните й, които са с християнски корени, да се създават мюсюлмански общности. 

ЗА ТУРЦИЯ И ЕС: Борисов и Орбан призовават за споразумение с Анкара

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че "силната, интегрира Европа" трябва да се гради върху група от суверенни национални държави, а не да представлява все по-централизирана федерация, както искат някои от западните страни. 

Унгария заплаши, че ще се бори с Европейския съюз

На срещата в Будапеща бе приет документ, изразяващ общата позиция на четирите страни за необходимостта от разговори за бъдещето на ЕС след излизането на Великобритания от съюза. В документа се казва, че институциите на ЕС трябва да се отнасят еднакво към всички държави членки и да действат строго в рамките на компетенциите си.

Виктор Орбан: Унгария не иска бежанци

"Трябва да се зачита правото на държавите членки да извършват вътрешнополитически реформи", се казва също в общото становище. По въпроса за миграцията отново се подчертава, че "фокусът трябва да е насочен към отговорна и изпълнима защита на външните граници на ЕС, за да се избегне налагането на задължителни квоти, които са неефикасни и които вече създадоха разделение в Европа".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.