"Това не е имиграционна държава", каза още той

"Въпреки решението на Европейски съд, Унгария не желае да приема бежанци. Не е имиграционна държава и затова няма да допусне да бъде принуждавана от ЕС. Подобна практика е „неморална“, заяви министър-председателят на Унгария Виктор Орбан пред държавното радио, цитиран от "Дойче веле" и БГНЕС. 

Виктор Орбан отхвърли исканията на много страни-членки и на ЕК, средствата от кохезионните фондове за финансово слабите страни-членки да бъдат отпускани в зависимост от готовността им да приемат бежанци. Орбан нарече подобна практика „неморална“. Според него, тя би довела до нарушение на правилата в ЕС.

ЕК заплаши със съд страни, отказали да приемат бежанци по квота

"Досега водехме юридическа борба, а сега ще трябва да водим и политическа", заяви още унгарският премиер. Будапеща поиска да постигне отмяната на квотния принцип за разпределението на бежанци, приет през 2015 година, и да се погрижи за това той да не бъде заменен от друг подобен механизъм.

Квотният принцип важи и за Унгария, и за Словакия

По-рано Европейският съд отхвърли жалбите на Унгария и Словакия срещу квотния принцип за разпределяне на бежанците в рамките на ЕС. Тъй като решението на съда не може да бъде обжалвано, двете страни би трябвало да приемат определена квота мигранти против волята си. В решението на Съвета на министрите на ЕС се предвижда всяка страна от Общността да приеме предварително определен брой бежанци.

Еврокомисията няма да поеме разходите за граничната стена в Унгария

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви след решението на Европейския съд, че не може да има „солидарност по желание“. Това изявление на Юнкер бе посрещнато с голямо одобрение в Германия. 

Европейски пари за унгарската гранична ограда?

Виктор Орбан отново настоя ЕС да му изплати 440 милиона евро, вложени в строежа на оградата по унгарската граница. Причината - тази ограда служела не само за защитата на унгарските граждани, а и на австрийците, германците и другите европейски народи от неконтролираната миграция.

Германия спира връщането на мигранти в Унгария

"Ако Еврокомисията е готова да финансира мерки и институции, които се застъпват за прием на бежанци, вместо да защитава границите, само ще стимулира допълнително стотици хиляди мигранти да поемат пътя към Европа и няма да спре миграцията", заяви той.

Още в края на август Еврокомисията отхвърли искането на Орбан за парични плащания в размер на 440 милиона евро и призова Унгария към повече солидарност. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.