Брюксел въведе механизма за презаселване на имигрантите през 2015 г.

Европейската комисия заплаши да даде на Европейския съд страните, които откажат да приемат имигранти по схемата за релокация

По темата

“Да приемат бежанци по схемата е задължение на всяка европейска страна без никакво изключения”, предупреди комисарят за имиграцията Димитрис Аврамопулос по време на представянето в Брюксел на отчет за резултатите от работата на европейската политика за миграцията.

По-рано през деня Европейският съд отхвърли жалбите на Словакия и Унгария срещу временния механизъм за задължително преместване на търсещи убежище лица.

Според решението на съда ЕС има право да налага на националните правителства да приемат определена квота бежанци, приютени в Италия и Гърция, които понасят най-голямата тежест от имиграционния поток.

Брюксел въведе механизма за презаселване на имигрантите през 2015 г. с първоначалната идея до две години да приеме 1 120 000 бежанци. Комисията обяви, че 17 305 от общо 22 504 имигранти са настанени различни страни. Много от пристигналите обаче бяха репатрирани, тъй като не отговарят на условията за даване на убежище.

Най-много бежанци, получили статут на бежанци в Гърция и Италия, е приела Германия.

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.