"Господари на ефира" направиха разкритията

Нов скандал с корупция във висшето образование. Kак се става лекар в България и колко струва? Разкритията правят от „Господари на ефира”. Записи от скрити камери разкриват корупционна схема за записване на чуждестранни студенти и тяхното дипломиране.

Кадрите са направени през 2015-а година от гръцка студентка. Тя твърди, че е платила 53 хиляди евро, за да учи медицина у нас. Парите дала на две фирми – една от гръцка страна и една от българска. Двете дружества според нея си разделили сумата.

“Господари на ефира” разследват незаконен прием на чуждестранни студенти в Медицинския университет

От българска страна става дума за фирмата "Интерхекс", която преди седмици беше посочена от прокуратурата като част от организирана престъпна група за фиктивен прием на чужди студенти у нас. За тартор на тази група е сочен бившият ректор на МУ в София – Ваньо Митев.  Според видеата същата схема работила и в Медицинския университет  в Пловдив. В тях доктор Анастас Циканделов е записан да казва, че изпитите са между 500 и 800 евро в Пловдив. За София са с около 200 евро отгоре. Държавният изпит в Пловдив е 1000-1200 евро.

200 000 лв. гаранция за четирима, замесени в незаконния прием в МУ-София

Циканделов е представител на фирма „Интерхекс”. Сега твърди, че видеозаписите са манипулирани. А таксите, за които говори, били за подготовка на студенти.

Гръцката студентка, за която се говори в записа, била насочена към пловдивския Медицински университет. 

„Неприятно е. Първото е , че се хвърлят много тежки обвинения срещу МУ-Пловдив. Второто е, че по наша преценка, те изобщо не отговарят на истината”, коментира ректорът д-р Стефан Костянев.

По думите му такъв студент при тях не съществува. Никога не е издавана академична справка за взети изпити, каквато показа доктор Циканделов. 

Според справката обаче студентката е взела цели 35 изпита. Впоследствие се оказва, че тя е фалшива.

А според Циканделов всики пари, платени от гръцката студентка, били върнати.

След разкритията на "Господари на ефира" проверка в пловдивския Медициснки университет показва, че под факултетния номер от справката за гръцката студентка е записан съвсем друг човек, който се обучава редовно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.