Румен Радев върна нормативния акт за ново обсъждане в парламента

Седмо президентско вето. Държавният глава върна за ново разглеждане в парламента промените в Закона за банковата несъстоятелност, станали известни, като Закона срещу вторичното ограбване на КТБ. Автори на текстовете са депутатите от ДПС Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев.

Приеха на второ четене закона на Пеевски за КТБ (ВИДЕО)

Измененията в Закона за банковата несъстоятелност бяха приети преди дни. Те засягат длъжници на КТБ, които са прехвърляли свои дялове, докато банката е била поставена под надзор след 20 юни 2014 година.

Отложиха делото за КТБ

Плащанията, извършени с прехвърляне на търговски дялове, а не с пари се смятат за недействителни. Според президента  всеки закон следва да действа занапред.

В мотивите за президентското вето е записано: „Всеки закон следва да действа занапред - тоест само за факти и обстоятелства, които възникват след влизането на закона в сила”.

Част от заключителните  изменения на Закона за банковата несъстоятелност имат обратно действие, смята Радев. „Преобладаващата част от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност обаче имат същинско обратно действие”, пише още в мотивите си президентът.

Гласуваните от парламента промени бяха писани от депутати на ДПС, сред които и Делян Пеевски. За това от ДПС днес реагираха на президентското вето с несъгласие.

„Смятаме, че има неразбиране. За погасяване на задължания, за произнасяне по цесиите, ще се произнесе българският съд. Ние само даваме правен способ на синдиците да запазят активите, докато се произнесе съдът”, коментира Хамид Хамид, един от вносителите на промените в закона.

Освен ДПС, за промените в закона гласуваха и от ГЕРБ. Затова последва и тяхна реакция на действията на Радев.

„Това, което сега ни кара да се замислим, е дали това вето не е свързано с бивши членове на неговия екип. Говоря за Елена Йончева и за липсата й на отговор на въпроса участвала ли е тя в съдружие 50 на 50 с офшорка и знаела ли е, че нейната съдружничка е източила 42 млн. лв. от КТБ”, коментира Делян Добрев от ГЕРБ.

От БСП не коментираха думите на Добрев, а той остави без отговор въпроса възможна ли е връзка между ветото и престрелката между президента и премиера по темата с Делян Пеевски.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.