Промените ще действат със задна дата

Парламентът гласува предложенията на ДПС в Закона за банковата несъстоятелност, известен още като Закона срещу вторичното разграбване на КТБ. Съавтори на законопроекта са Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Какво се променя и с чия подкрепа текстовете бяха приети?

Законът засяга длъжници на КТБ, които са прехвърляли свои дялове, докато банката е била поставена под надзор. Това са сделките, слючени след периода 20 юни 2014 г. l

„Според докладите на синдиците, заведените дела за вземания са над 10 млрд. лв. Докато активите на банката са оценени на 5 млрд.лв. На мен ми е много интересно да разбера как синдиците ще успеят да удвоят активите на банката”, обяснява Тодор Байчев от БСП.

Отложиха делото за КТБ

„Законът наистина е в общестен интерес. Прочетете го”, каза Хамид Хамид от ДПС.

Беше решено, че синдиците на банката и представители на Фонда за гарантиране на вземанията ще могат да обявят за недействителни сделките, които са били обезпечавени с прехвърляне на търговски дялове. Кредитите, които са погасели с пари, ще се смятат за действителни. Според БСП не може да се въвежда извънредно законодателство 3 години и половина след фалита на КТБ.

„Аз не виждам някакво изрично или извънредно отклонение. И още повече, че това е първата и за радостното единствена банкова несъстоятелност при действието на този закон. И хубаво, че не са седем банки, а една банка”, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ.

ДПС пък видяха в тезите на Левицата аргументи на бившия председател на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев.

БИТКАТА ЗА КТБ: Цветан Василев с коментар за закона на Пеевски, Цонев и Хамид

„Защитавате толкова яростно едни и същи тези, изказани от човека, който ограби парите на българския народ . Един крадец, който се крие в Белград. До вас ли опря този човек? Вие ли сте неговият адвокат?”, попита Хамид Хамид от ДПС.

„С удоволствие мога да гарантирам, че нямам никакъв конфликт на интереси. Никога не съм се срещал и не познавам г-н Цветан Василев. Не прехвърляйте за пореден път вашите зависимости от болната на здравата глава”, контрира Тодор Байчев от БСП.

Делян Пеевски не присъства на гласуването на законопректа, чиито съавтор е. Промените в залата минаха основно с гласовете на съпартийците му от ДПС и на депутатите от ГЕРБ. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.