Това е резултатът от акция на Министерството на образованието

Над 20 000 деца обратно в училище. Това е резултатът от акцията за връщане на отпадналите от системата ученици, която започна в края на лятото. Според данните на просветното ведомство над 200 000 деца у нас между 5 и 18 години са напуснали преждевременно системата или никога не са били част от нея.

НА ЛОВ ЗА ПЪРВОЛАЦИ: Полицаи и училищни директори на хайка за 7-годишни

Малко преди началото на учебната година над 1000 екипа, включващи учители, социални работници, полицаи и психолози започнаха издирването на тези деца по домовете им.

Резултатът от хайката - от есента до днес в класната стая са се върнали близо 22 000 деца. За съжаление обаче към днешна дата 1200 от тях отново са отпаднали и в момента не ходят на училище. Уверението на институциите обаче е, че инициативата ще продължи.

Истории от единственото у нас училище за социално слаби ученици

„Областите, в които са отпаднали най-голяма част от децата това са Пловдив, Сливен, София и Стара Загора”, коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Екипите са успели да посетят практически всеки случай, всеки дом, всяко семейство, чието дете не е в клас. Родителят не го пуска, няма пари - за чанта, за обувки. Във всеки от тези случаи държавата може да се намеси”, категоричен е вицепремиерът Томислав Дончев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.