Изказването му беше по случай 100 години от възстановяването на националния суверенитет след Първата световна война

Президентът на Полша Анджей Дуда сравни членството в Европейския съюз с предишната окупация на страната му от Русия, Австрия и Прусия, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

Полският парламент одобри спорен закон за Холокоста

Дуда заяви, че днес, като и през 123-те години между 1795 и 1918, когато поляците са били под окупация.

Забраната за неделна търговия влезе в сила в Полша

"В далечни столици решаваха вместо нас…вземаха парите, които печелим с труда си и всъщност ние работим заради други. Днес Полша е суверенна и независима и вярвам, че ще живеем все по-добре. Говорете за това с децата си", заяви Анджей Дуда в изявление по случай 100 години от възстановяването на националния суверенитет след Първата световна война. 

Полша се присъедини към ЕС приз 2004 г. и е най-големият приемник на европейски средства от Брюксел, на стойност около 10 млрд. евро. 

​Години наред жена се преструвала на мъж, за да кара танк и да воюва (СНИМКИ)

Дуда е близък съюзник на управляващата дясна партия „Право и справедливост”, която дойде на власт през 2015 г. Оттогава отношенията между Варшава и ЕС се влошиха, основно заради противоречивата съдебна реформа, която постави съдилищата под контрола на правителството. През декември м. г. Брюксел започна безпрецедентна наказателна процедура срещу Варшава. Това може да доведе до лишаване на Полша от право на глас в общността. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.   

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес