381 са регистрираните места, където се практикува алтернативна медицина в България

Алтернативна медицина по български. По поръчка на прокуратурата здравните власти провериха всички места, където се практикува алтернативна медицина.

Проверките започнаха през ноември, когато жена загуби гърдата си след лечение при гастролиращ украински лекар. 381 са регистрираните места, където се практикува алтернативна медицина в България.

Осъдиха блогърка, лъгала, че се е излекувала от рак с диета

Самосезира се административната прокуратура и заедно с регионалните здравни инспекции откриха само дребни пропуски. Затова, според лекари и юристи, проблемът трябва да се търси другаде, а тази проверка няма да го намери.

От всички близо 400 места за алтернативна медицина,някои въобще не били открити, други не водели пълно документацията си, а трети нямали ценоразпис, установила проверката.

У нас все още има проблем с ранната диагностика на рака

Случаят, който стана повод за проверката - 44-годишна жена в продължение на месец лекувала тумор в гърдата си с хранителни добавки и глад. Образуванието се разраснало и станало три килограма. Крие самоличността си, не иска съдействие и от властите.

Според проучване близо 90% от хората се информират за здравето си от интернет. Около 5% - от познати и приятели, а едва около 1% - от личния лекар.

В БИТКА ЗА ЖИВОТ: Ще останат ли тежко болни без модерно лечение?

Прокуратурата констатирала още, че има неяснота как се издават сертификати  и документи за методите на лечение. Здравното министерство пък трябвало да промени правилата за обучение по алтернативна медицина. От там отказаха коментар.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.