Ако ги видят, гражданите да избягват всякакъв контакт с тях, предупреждават от МВР

Въоръжени и опасни на свобода. След близо денонощие издирване няма и следа от двамата избягали от Централния софийски затвор. Бягството предизвика и политическа буря.

Бегълците още не са намерени, но са задържани техни близки. Сред арестуваните е и синът на Владимир Пелов – 20-годишен младеж. Задържани са и хора от неговото обкръжение.

Радев: Имаше информация за готвено бягство, взети бяха мерки (ВИДЕО)

Все още не е ясно дали те имат връзка с бягството, или само се разпитват.

Хигиенистка в затвора се е опитала да ги спре, когато е видяла, че бягат. Твърди, че двамата са стреляли по постовия и тя се е опитвала да предотврати това.

ЗАРАДИ ИЗБЯГАЛИТЕ ЗАТВОРНИЦИ: Двама министри дават обяснение

Мъжете са били въоръжени до зъби, с нож и пистолет, насочен срещу надзирателите. Изчезват за 15 секунди като на филм, през парадния вход. Действието се развива пред очите на съкилийниците им. Успяват да неутрализират трима надзиратели.

„Отвориха си вратата. Заплашиха с пистолет този, който е на втори пост. Той го отваря с бутон, защото умира от страх. Те са страхливи! И го видях Пелов как тичаше, вече на бариерата, и му правеше на Ради с ръка знак по-бързо да минава. И просто им виждах гърбовете. И излетя дежурният офицер с още 7-8 човека, но то всичко беше приключено. Пред 11 човека става това нещо”, разказа затворник, свидетел на бягството.

Журналист: В затвора можеш да вкараш всичко - от проститутка до дрога

„Стреляха по постовия и аз се развиках защо стрелят по човека. Исках други хора да реагират, да видят. В страха си почти нищо не видях. Казаха ми да се махам. От уплаха нищо не видях”, разказа пред NOVA хигиенистката.

Бягството е добре планирано. Радослав Колев работил в кухнята. Предполага се, че оттам се е сдобил с нож. А Владимир си държал оръжието в килията. Колко по-рано е внесено и от кого - все още няма отговор.

Затворник ексклузивно за NOVA: Радо и Пелов са подготвяли бягството поне от месец

„Това оръжие се вкарва само чрез човек. Този хубав пистолет, който го видяхте, той си е боен, не е някаква играчка. Този човек е от персонала”, твърди затворникът, станал свидетел на бягството. „Има хора, на които им се прави фиктивен тараш”.

„Хората да бъдат внимателни. При най-малкото съмнение за съвпадение на лица, да сигнализират веднага полицията. Да избягват всякакъв контакт”, предупреди Младен Маринов, главен секретар на МВР.

Шефът на МВР: Имаме много получени сигнали за избягалите затворници

Издирването продължава. Търсят се свидетели.

„Мерките, които сме взели, са доста сериозни. Да бъдат засилени всички патрули по границите. Има въведени сили. Не само човешка сила, но говорим и за технически средства”, заяви Светлан Кичиков, директор на Гранична полиция.

ЕКСКЛУЗИВНО ПРЕД NOVA: Говори свидетел на бягството на двама осъдени от Софийския затвор (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преглеждат се и записи от охранителни камери.

По информация на МВР много граждани на София и в страната са се обаждали да кажат, че са видели двамата бегълци.

ВСИЧКО ЗА БЯГСТВОТО ОТ ЗАТВОРА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.